Geschiedenis

In 1903 startte het Marnix Gymnasium in een gebouw aan de Jonker Fransstraat. De school werd opgericht door een vereniging die bijzonder (protestants-christelijk) middelbaar onderwijs mogelijk wilde maken. In het begin was de school er voor leerlingen uit de hele provincie. Later werd het een school voor kinderen uit Rotterdam en de plaatsen in de wijde omtrek van de havenstad. In 1927 kreeg de school een nieuw gebouw aan het Henegouwerplein. Dit inmiddels monumentale gebouw is al negentig jaar als school in gebruik.

Sinds 2011 wordt een deel van de  lessen van het Marnix weer in dit gebouw gegeven. Ook het bestuur van de schoolvereniging (CVO) is in het pand gevestigd.

Essenburgsingel

Het hoofdgebouw van het Marnix Gymnasium is al  bijna veertig jaar gevestigd aan de Essenburgsingel, vlakbij Diergaarde Blijdorp. Dat de school een paar keer flink verbouwd is, kun je niet alleen aan de buitenkant, maar vooral van binnen goed zien: in de jaren negentig kwamen er acht nieuwe, ruime lokalen bij, daarna werd het Forum gebouwd, de grote glazen ruimte waarin leerlingen hun pauze doorbrengen.

Tradities

Met een geschiedenis van meer dan honderd jaar zijn er uiteraard tradities, een eigen sfeer, beroemde oud-leerlingen en een vereniging van alumni.  Sommige dingen veranderen namelijk in al die jaren niet. Het Marnix is al sinds 1903 een goede, kleine, gezellige en actieve school en dat wordt elk lustrumjaar feestelijk gevierd.

Maar andere dingen veranderen natuurlijk wel: op de website kun je lezen over ons moderne onderwijs en de grote hoeveelheid activiteiten die onze school op allerlei gebieden aanbiedt.