Extra programma’s

Versterkt talenonderwijs

Een goede start maken voor internationaal onderwijs? Dat kan zeker op het Marnix dankzij ons versterkt talenonderwijs. Binnen het verrijkingsprogramma kunnen leerlingen vanaf klas 2 deelnemen aan extra lessen ter voorbereiding op een Anglia- of Cambridgecertificaat.  Met deze internationaal erkende certificaten kun je exact aantonen op welke niveau je het Engels beheerst. Wie het niveau proficiency en/of masters (Anglia) of  Certificate in proficiency in English (Cambridge) heeft wat betreft het niveau van Engels toegang tot Engelse universiteiten en hogescholen.

Voor de moderne talen Frans en Duits kunnen leerlingen naast de gewone lessen zich ook voorbereiden op het behalen van een internationaal certificaat. Zo kunnen leerlingen bij Frans een DELF-diploma behalen (Diplôme d’Études en Langue Française) en bij Duits een Goethe – Zertificat.

Spaans en Chinees

Vanaf het begin van leerjaar 2 kunnen leerlingen Spaans of Chinees leren. Deze lessen worden na schooltijd gegeven. Als je in de bovenbouw doorgaat met Spaans, wordt het ook opgenomen op je diploma en kun je het afsluiten met een erkend examen bij het Instituto Cervantes.

Pre-university College, Junior Med School en Junior TU Delft

De Universiteit Leiden biedt leerlingen de kans om hun talenten al te ontwikkelen en kennis te maken met wetenschappelijk onderwijs nog voordat ze aan de universiteit beginnen. Getalenteerde leerlingen volgen binnen het Pre-University College een programma met colleges, werkgroepen, practica, excursies en onderzoek. In klas 5 en 6 zijn zij één dag in de week op de universiteit aan het werk en in klas 6 ronden ze het PRE af met een onderzoeksblok.

De Junior Med School van Erasmus MC is nog zo’n buitenkans. Leerlingen met een grote interesse in geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek leggen hier de basis voor een medische studie. Succesvolle voltooiing van het programma geeft de leerling ook de mogelijkheid om zonder loting in te stromen in de studie Geneeskunde aan het Erasmus MC.

Junior TU Delft is een onderwijsprogramma dat speciaal ontwikkeld is voor ambitieuze leerlingen uit 5 en 6 vwo/ gymnasium. Leerlingen volgen vijf vrijdagen een uitdagend lesprogramma op de TU Delft en gaan zelf actief aan de slag met de thema’s als het ontwerpen van een zonneboot of onderzoek naar foutverbeterende codes. De nadruk binnen het themablok ligt op ontwerpen, onderzoeken en verschillende technologische toepassingen.

Voor deze universiteitsprogramma’s geldt een selectieprocedure waaraan leerlingen aan het einde van klas 4 kunnen meedoen.