Klassiek

Grieks en Latijn wat moet je daar nou mee? Je verdiepen in de wereld van de Grieken en de Romeinen is een reis naar het beginpunt van onze beschaving, waar bouwwerken gemaakt zijn op een manier zoals we dat vandaag nog steeds doen. Het is een reis terug in de tijd, naar mensen die ook hier in Nederland hun sporen hebben achtergelaten.

Levende Grieken en Romeinen uit die tijd zul je niet meer tegenkomen, dus met hen spreken is niet meer mogelijk. Maar ze hebben wel veel wetenswaardigheden op papier achtergelaten. Wil je je echt kunnen inleven in deze mensen en in hun tijd, dan moet je hen in hun eigen taal lezen; want dan begrijp je het pas echt.

Je kennis van Latijn en Grieks kun je ook goed gebruiken bij het leren van de moderne talen Frans, Duits en Engels. Je zult namelijk merken dat heel veel woorden uit het Latijn en uit het Grieks in deze talen zijn blijven bestaan. Omdat je heel wat klassieke teksten in het Nederlands zult vertalen, vergroot je ook je kennis van onze eigen taal. En als je gaat studeren, zul je bij verschillende studies ontdekken dat Latijn en Grieks in veel vakliteratuur voorkomt.

Project klassieke talen en geschiedenis

In januari werken alle eersteklassers aan een project over de Romeinen. Je gaat ontdekken welke gebouwen er in de klassieke oudheid waren, bijvoorbeeld een tempel of een amfitheater, een villa, een badhuis. Je maakt zelf een plattegrond en een maquette van een Romeins of Grieks gebouw. Je werkt aan (groeps)opdrachten, zodat je samen ontdekt waarvoor ze gebruikt werden.